Posted in: Uncategorized

Jag testar Huawei P9 – telefonen för riktiga entusiaster

Huawei är en av få tillverkare från Kina som faktiskt har telefoner att köpa i vårt avlånga land. Däremot har man inte lyckats slå sig in på den svenska marknaden tack vore att man haft telefoner med prestanda som inte varit i klass med konkurrenternas mobiltelefoner. Nu har Huawei lanserat P9, som på pappret ser riktigt bra ut, men är den nog bra för att hänga med konkurrenternas telefoner? Ta reda på vad vi tycker i detta test på telefonen!

Design

En av de största trumfkorten med Huaweis P – serie är designen då den kinesiska tillverkaren fått till designen på deras high- end telefoner otroligt bra. Detta är inget undantag med Huawei P9 då Huawei lyckats få till telefonens design ovanligt bra enligt oss. Telefonens profil är endast på 6.9 mm, vilket är en av de tunnaste profilerna i en mobil idag.

Konstruktionen består av metall, och sitter ihop i ett enda stycke också. Framsidan av telefonen skyddas av GorillaGlas 4, som vi upplevt som väldigt tåligt mot vassa föremål såsom nycklar.
Vi tycker att Huawei P9 ger en väldigt robust känsla i handen av metallkonstruktionen, men telefonen ligger också ovanligt bra i handen tack vore telefonens kanter som är svagt rundade, men också tack vore telefonens tunna profil.

Huawei P9 väger bara 144 gram, och kvalificerar sig därmed till en av de lättaste telefonerna med en 5,2 tums skärm. Vi förvånades när vi tog upp telefonen för första gången i hur lätt den var.
I och med att telefonen är gjord i metall så blir den hal att hålla i, men den glider gärna ur fickan också. Telefonen är med andra ord halare än många andra metalltelefoner, och vi skulle gärna sett att Huawei kunde lagt till något bättre & greppvänligare material på baksidan av telefonen.

Vi tycker att Huawei inte placerat knapparna på telefonen särskilt logiskt. Detta eftersom man placerat av/på knappen under volymknapparna. Det resulterar då i att vi konstant kommer åt av/på knappen av misstag då vi tror att det är volymknappen. Vi tycker att Huawei kan förbättra detta till P10 genom att byta plats på de olika knapparna.  

 

 

 

Processor 

Huawei P9 består av Huaweis egna processor Kirin 955, som i det närmsta kan beskrivas som en boostad variant på företagets Kirin 950. Kirin 955 är alltså något mer kraftfull än föregående Kirin 950, men RAM – mängden är fortfarande densamma på 3 GB.

Vi tycker att Huawei P9 presterar bra vid vanligt användande såsom vid tittande av till exempel Facebook och Instagram, precis som med alla andra dagens high- end telefoner. Däremot så upplever vi att Kirin 955 processorn varvar upp otroligt lätt och blir varm vid lätt användande.

Vid hårdare användning så märker man fort att processorn i P9 inte riktigt hänger med Snapdragon 820, speciellt vid spelande, då telefonen blir väldigt varm och spelet börjar bli mindre och mindre följsamt. Vi tycker däremot att telefonen klarar sig bra på sina 3 GB RAM, då multitasking sker utan något som helst avbrott mellan olika appar.

Om vi kollar på sifferprogrammet (benchmarkprogrammet) AnTuTu så ser vi tydligt att Huawei P9 hamnar efter sina största konkurrenter HTC, Samsung och LG. Men som vi brukar säga så betyder en siffra inte allt när det kommer till prestandan.

Telefonens placering i AnTuTu

Skärm

Huawei P9 har en skärm som är 5,2 tum stor med en Full HD – upplösning med en IPS – panel. Vi tycker att skärmen är riktigt fin i Huawei P9, finare än i till exempel LG G5 och Samsung Galaxy S7. Vi tycker att färgerna blir något överdrivna i telefonen, men för mesta gör sig dessa färger väldigt bra tycker vi. Betraktningsvinklarna är det inte heller något fel på, då de är riktigt bra.

Vi trodde inte att telefonen skulle ha en så fin och skarp bild, eftersom att den “bara” har en Full HD- upplösning, att jämföra med konkurrenter som faktiskt har många fler pixlar, då även kallat för Quad HD – upplösning. Huawei P9´s skärm imponerar verkligen på oss! Och vi undrar hur fin skärmen kommer vara när Huawei väljer att gå över till Quad HD.

Vi skulle önskat något större skärm i P9, men som känt har Huawei också lanserat en större P9a med en 5,5 tums skärm istället för 5,2 tum som P9 erbjuder. Vi skulle dock önskat att P9 Plus (den med 5,5 tums skärm) skulle haft en något större skärm runt 5,7 tum. 

Kamera  

Den absolut största nyheten med Huawei P9 är samarbetet med tyska LEICA, och det lär dom som är någorlunda insatta inte har missat. Det är nästan så att Huawei gör mer reklam för LEICA än vad man gör för sitt eget märke.
Vad är grejen tillsammans med LEICA då? Enligt Huawei har dom (LEICA) varit med och utvecklat dels kameramjukvaran i P9, men framförallt har man utvecklat kamerorna i telefonen, vi skriver “kamerorna” då P9 har dubbla kameror på baksidan, precis som LG G5.

Kamerorna i P9 och LG G5 och dock så lång ifrån varandra de kan komma. Kameran i LG G5 fungerar så att ena kan ta vidvinkelfoton, medan den andra kameran istället är en vanlig standardkamera på 16 megapixlar.

I Huawei P9 är det istället en kamera som mäter färg, medan den andra kameran mäter svartvita färger. I och med denna kombination så kan man få riktiga svartvita bilder utan att behöva trixa med någon fake effekt. Dessa bilder som vi tagit i svartvit har blivit riktigt häftiga, speciellt med olika gamla motiv såsom ett gammalt pendeltåg.

Telefonen tar riktigt bra bilder i ljusa ljusförhållanden då bilderna blir väldigt “verklighetsbaserade” men framförallt väldigt detaljerade. Däremot presterar kameran inte lika bra i mörker, då den inte vill ta in mycket ljus alls, mycket mindre än till exempel en LG G5 eller en Samsung Galaxy S7.

Ett mer ingående test på kameran kommer i ett separat inlägg senare i veckan.

Övrigt 

Precis som LG G5 har så har Huawei P9 en hel del roliga saker att bjuda på som sticker ut från mängden.
Telefonen har ett 3000 mAh batteri, som verkligen presterar på det positiva sättet, då telefonen har en oväntat bra batteritid. Batteriet räcker cirka en och en halv dag för oss, och då använder vi telefonen ofta. Vi tycker också att standby tiden på telefonen är grym, absolut i klass med LG G5an, och G5an hade ju grym standby tid.

P9 har en högtalare som är placerad på undersidan av telefonen. Ljudet som kommer ur denna imponerar verkligen inte på oss, då det låter sämre än hos de allra flesta mobilerna idag då det är väldigt basfattigt.

En unik funktion som P9 erbjuder är en funktion som tillåter oss dubbelknaka med knogen på fingret för att ta en skärmdump. Detta tycker vi är en mycket smart funktion. Det finns självklart också möjligheten till att hålla ner volym ner samt av/på knappen för att ta en skärmdump om man hellre föredrar det.

En annan smart funktion som P9 erbjuder är möjligheten till att spela in skärm samt ljud samtidigt. En funktion som alla telefoner kan erbjuda – om man ROOT:ar enheten, men med P9 behövs inte detta för att funktionen ska fungera.  

P9 har en fingeravtrycksläsare på baksidan som är riktigt snabb till att låsa upp telefonen, men utöver detta så kan även fingeravtrycksläsaren dras nytta av genom att skrolla runt i bilder med läsaren till exempel.  

Sammanfattning

Huawei P9 är en riktigt bra telefon, det kan man inte stryka under stolen med, då den levereras med en kamera som tar väldigt bra bilder, en superfin skärm samt en extraordinär batteritid. Det som drar ner telefonen mot konkurrenternas telefoner är processorn som är snäppet långsammare än Snapdragon 820.

+ Grym skärm

+ Grym kamera (i dagsljus)

+Bra byggkvalitet

+Riktigt bra fingeravtrycksläsare

– Processor som inte hänger med Snapdragon 820.

                  

Lämna ett svar

Back to Top