Det här presenterade Apple ikväll

Apple har under kvällen hållit sitt event som gick av stapeln klockan 19:00 svensk tid. Tillverkaren visade upp nyheter så som två nya iPhones, en ny Watch, och nya, trådlösa hörlurar. 

Apple Watch

Om vi börjar med klockan, så heter den inte Watch 2, utan kallas istället för Watch Series 2. Watch Series kommer i två storlekar, antingen i 38 eller 42 mm. En av de största nyheterna med Watch Series 2 är att klockan nu är simsäker, det vill säga att man ska kunna simma med klockan på. Enligt Apple ska den vara vattentät ner till 50 meter, vilket är grymt imponerande. Klockan har vidare fått en lika stor skärm, fast själva urtavlan ska nu vara mindre då Apple utnyttjat framsidan bättre åt skärmen, något jag gillar skarpt.

Klockan har fått inbyggd GPS så att den ska kunna mäta personers position när de till exempel är ute i spåret och springer. Men när du sedan kommer hem till din iPhone så ska telefonen kunna visa på vilken rutt du sprungit med hjälp av klockan. Andra smarta funktioner som klockan fått är bland annat att man nu kan se hur många längder du eller någon annan simmat. Nike var också med på scenen, och presenterade stolt en sportvariant (med extra bra armband för övningar). Apple slutade med att säga att Watch Series 2 är mest anpassad för de som tränar, då klockan har många nya sådana funktioner.

Klockan ska även fått en ny processor Apple väljer att kalla för Apple S2. S2, är precis som det går att höra på beteckningen, en dubbelkärnig processor, som enligt Apple ska vara 50% snabbare än i den som sitter i Apple Watch (gen 1). 

Specifikationer som jag ännu saknar är hur lång batteritid klockan kommer ha, något jag hoppas Apple presenterar inom en snar framtid dock. En funktion jag känner att jag också saknar är stöd för Spotify direkt inbyggt i klockan. En funktion vi fått se hos flera konkurrenter (Samsung Gear Fit 2, Gear S3) och som verkar sjukt trevlig.

Priset kommer att ligga på ungefär 4000 svenska kronor för 38 mm modellen, medan 42 mm modellen istället kommer kosta 4500 svenska kronor. Båda klockorna kommer släppas den 16e september i Sverige!

iPhone 7 och iPhone 7 Plus 

Apple presenterade utöver nya Watch två nya iPhones: iPhone 7 och iPhone 7 Plus. Skillnaderna mellan dessa två telefoner är inte särskilt märkbara, då det ända som skiljer egentligen är att iPhone 7 Plus har dubbla kameror på baksidan, något iPhone 7 inte har.

Om vi börjar med designen på telefonera så påminner de en hel del om sina föregångare iPhone 6S och iPhone 6S Plus. Telefonerna är väldigt lika sina föregångare till formen. Det då båda telefoner har kanter som är rundade på precis samma sätt som dom i iPhone 6S och 6S Plus. Skillnaderna sitter dock i detaljerna. Apple har förflyttat antennerna från mitt på baksidan, till över och undersidan på telefonerna. Hörlursuttaget har också tagits bort, till fördel för en extra högtalare istället. Telefonerna kommer i färgerna Jet Black, svart, silver/vit, guld/vit och rose guld/vit. Båda telefoner är också IP67 klassade, vilket innebär att man kan ha telefonerna i vatten i ca 30 minuter på en meters djup utan att telefonerna tar någon skada av det.

Om vi går över till displayen så behåller Apple i princip samma skärm som vi hittar i föregående iPhones. iPhone 7 har samma upplösning som iPhone 6S hade, det vill säga 750 x 1334 i upplösning. Om vi istället tar en titt på iPhone 7 Plus så har den en upplösning på 1080 x 1920 pixlar (Full HD). Det som är nytt med panelen i dessa två iPhones enligt Apple är de ska klara av otroliga 1000 nits (att jämföra med så klarar Samsung Galaxy S7/S7 Edge av ca 700 nits) samt att man ska ha gett skärmen bättre färger än tidigare.

Om vi går över till processorn så har Apple valt att kalla den för A10 Fusion. Processorn är av quad-core typ, men Apple förmedlar inte hur många GB RAM telefonerna fått. Däremot förklarade man lite om hur processorn fungerade. Den består av fyra stycken kärnor, två för lättare jobb, medan de andra två sköter det mer hårda jobbet. Exempel kan vara att om man ska spela ett grafikkrävande spel, så tar de mer kraftfulla kärnorna hand om detta, medan om man ska kolla exempelvis Facebook så tar de andra två kärnorna hand om det.

En av de största huvudpunkterna med de två telefonerna var kameran. Om vi börjar med iPhone 7:s kamera så är det en enkel sådan på 12 megapixlar. Kameran har ett bländaravtal på f/1.8, vilket borde innebära att den tar mycket bättre bilder än tidigare iPhones framförallt i mörkret. Om vi istället tar en titt på iPhone 7 Plus kamera så är de dubbla sådana på 12 megapixlar. Ena är “main” medan den andra, likt LG G5, fångar bilderna i vidvinkel. Men den sekundära kameran ska inte bara kunna ta vidvinkelfoton, utan ska också kunna göra en bakgrund otydlig bakom en person. Apple säger dock att funktionen inte är tillgänglig från start, utan att den kommer i en framtida uppdatering.

Om vi går över till övrigt så finns det en hel del att skriva om. Batteritiden ska ha förbättras med upp till 2 timmar iPhone 7 mot föregångaren iPhone 6S, medan batteritiden också ska ha förbättras med upp till 1 timme mer screen on time i iPhone 7 Plus. Som jag nämnde i inledningen har Apple tagit bort 3,5 mm hörlursuttaget, däremot har man (lyckligtvis) beslutat att skicka med en adapter i boxen.
En annan funktion som Apple presenterade i dagens iPhones är att inte bara skärmen är tryckkänslig nu längre, utan också knappen under skärmen. Däremot ser det ut som att knappen fortfarande är klickbar.
Som jag nämnde i början av texten har telefonerna fått två stycken högtalare på undersidan. Dessa högtalare samverkar med telefonhögtalaren på framsidan av telefonen, då högtalarna på undersidan är tänkta att arbeta som bas, medan den främre högtalaren ska vara tänkt som diskant. 

Apple avslöjade också att man kommer släppa telefonerna med lagringsvarianter på 32, 128 och 256 GB, så, massor med lagring helt enkelt! iPhone 7 kommer kosta 7495 svenska kronor för 32 GB modellen och en tusenlapp upp för de andra två modellerna, medan iPhone 7 Plus också kommer släppas i samma lagringsvarianter. Men iPhone 7 Plus kommer istället kosta 8795 kronor för 32 GB modellen och en tusenlapp upp för varje lagringsminne.  Telefonerna släpps den 16e september i Sverige.

Apple AirPods

Förutom att man lanserade nya telefoner och en ny klocka introducerade man även något helt nytt. Apple introducerade trådlösa snäckor, som fått namnet Apple AirPods, som helt enkelt är ett par trådlösa öronsnäckor, som liknar de hörlurar som Apple skickat med i boxen till iPhone 7 och iPhone 7 Plus. Öronsnäckorna är designade så att de ska hålla upp till 5 timmar av musiklyssning. Vidare har de även funktioner som drivs av olika knack-kommandon på snäckorna. Man kan till exempel enkelt aktivera röstassistenten Siri.

Med öronsnäckorna medföljer också ett smart fodral. Detta är inget vanligt fodral, utan det kan ladda snäckorna när de ligger i fodralet. Apple skyltar med att snäckorna ska ha fått “mer än 24 timmars batteritid med fodralet”. Man skriver också att man ska kunna få ut 3 timmars lyssning på 15 minuters laddning.
Snäckorna kommer kosta 1795 svenska kronor, vilket datum de släpps är ännu okänt.

Samtliga bilder är lånade av Apple