Jag testar Apple Watch Series 2 – klockan på rätt väg

Lästid6 Minuter, 54 Sekunder
Under gårdagen fick jag hem en den ”nya” Apple Watch – klockan, vilket Apple skriver ut som Series 2. Modellen som jag ska testa är i fråga 42 mm-modellen med grå boett och grått sportarmband. Ni kan se en unboxing som jag gjort på klockan här. I detta test kommer jag skriva om hur jag upplevt klockan, men också dra en del paralleller till den ”gamla” Apple Watch – klockan. 

Design och passform 

Klockan påminner väldigt mycket om sin föregångare i Series 1. I mitt fall har jag både en grå Apple Watch Series 1, men också en grå Apple Watch Series 2, därav är det inte lätt att hålla isär de två. Detta dels för att alla knappar, sensorer etc, sitter placerade på precis samma ställe, men också för att klockorna har exakt samma skärmtum på 1,65 tum. Apple Watch Series 2 har dock växt något på bredden, då den nu mäter 11,4 mm istället för tidigare 10,5 mm. Jag misstänker att anledningen till detta är att Apple gjort Series 2 vattentät ner till 50 meter. Vilket borde betyda att man behöver extra utrymme för packningen.  Jag stör mig inte på att man nästan gjort klockan 1 mm tjockare, men jag misstänker att jag kan göra det i framtiden.

Jag gillar att klockan känns så liten på handleden, trots att den har en så pass stor skärm. ”Döytorna” runt skärmen är med andra ord minimala, vilket jag tycker är bra jobbat. När jag tar upp min Samsung Gear S2 så känns det smått omodern då den har mer ”döyta” runt skärmen.
Jag har också hunnit med att köra ett snabbt vattentest på klockan där jag körde den snabbt genom handfatet, något den klarade av strålande.

Modellen jag testar har en silikonarmband i den gråa/svarta färgen som Apple själva väljer att kalla för Space Gray. När klockan sitter på plats så sitter den behagligt på handleden, då inte minsta tillstymmelse till skav. Däremot tycker jag att klockan är rejält bökig att ta på sig, då den har ett udda spänne där en knapp går under hålen som man ska fästa vid. Som tur var har klockan möjlighet till att lossa bandet och byta till ett klassiskt (som måste köpas från Apple) om man är som mig och vill ha det klassiska armbandet i framtiden.

Watch Series 2 iklädd i en urtavla.

Skärm 

Apple Watch Series 2 har en skärm som mäter 1,65 tum med upplösningen 390×312 pixlar, vilket är en oförändrad upplösning mot tidigare Watch Series 1. En upplösning som resulterar i att Watch-klockorna har en pixeltäthet på 303 pixlar, en upplösning som mycket väl står sig mot exempelvis Samsung Gear S2. Enda sedan jag skaffade min Gear S2 har jag tyckt att den haft den bästa skärmen, då den bland annat använder sig av Samsungs egna SUPER AMOLED-teknik. Apple använder sig visserligen också sig av AMOLED, men det är en panel där man inte får lika fina färger och lika djup svärta som man får med Samsungen. Däremot blev jag smått förvånad när jag började lika runt med Apple-klockan igår. Det då ljusstyrkan verkligen imponerar. Apple uppger att klockan ska ha kapaciteten till att komma upp i 1000 nits, något som verkligen kan matchas i verkligheten.

När jag testade att använda klockan ute i solskenet så såg jag precis vad jag höll på med i klockan. Det är väldigt ofta solen är telefonens/smartklockans värsta fiende, något som inte gäller Apple Watch Series 2.
Apple Watch Series 2 har enligt mig den bästa smartwatch-skärmen idag. Nu må inte AMOLED ha riktigt lika bra kvalitet av panel som en SUPER AMOLED – panel, men den höga ljusstyrkan tycker jag är en stor bonus.

 

Processor 

Apple har valt att ge Watch Series 2 ett nytt chipp man kort och gott kallar för S2. Detta är en uppföljaren till chippet S1P, RAM-mängden stannar dock kvar på 512 MB. Hur upplever jag klockan rent praktiskt i användandet då? Jo, Apple har verkligen denna gång visat vad man går för genom att göra en rejäl prestandahöjning.
Jag upplevde Watch Series 1 som riktigt långsam, då det kunde ta ett 30 tal sekunder för klockan att öppna enstaka appar.

I nya Series 2 är det dock en helt annan historia, utvecklingen har verkligen gått framåt, den nya klockan är bra mycket snabbare än den äldre på att öppna de olika apparna som jag hämtat hem, för det är en viss skillnad. Standardapparna som medföljer klockan öppnar blixtsnabbt, då de ligger direkt i klockan. Medan de appar jag hämtat hem tar längre tid på sig att öppnas. När jag jämför hastighet på att öppna en app mot min Gear S2 så är Gear S2:an något snabbare. Men det tack vore att Gear S2:an klarar av att öppna sina appar direkt från minnet, något Watch Series 2 inte klarar, då den först måste kommunicera med telefonen först, som i sin tur skickar över information till klockan.
Med andra ord har Apple satt in ett riktigt skapligt chipp i Watch Series 2.

WatchOS 3 

Watch Series 2 kommer förinstallerad med Apples senaste system WatchOS 3, som bland annat erbjuder stöd för att öppna appar snabbare än vid tidigare WatchOS-versioner. Som jag skrev ovan så känns klockan verkligen kvick mot tidigare Watch Series 1. Men just systemet har Apple en hel del att arbeta på. Appdockan (där alla appar ligger) tycker jag känns väldigt rörig, då alla appar ligger överallt. Jag skulle önskat att Apple skulle gjort en alfabetisk lista med apparna, eller att man skulle intrigerat en sökruta i system som det ser ut nu, då det skulle blivit enklare att hitta apparna man söker.

Det finns en hel del roliga urtavlor att välja mellan, närmare bestämt mellan ca 40 stycken. Det är ju bra, för alla gillar olika stilar. Det jag dock inte förstår är varför Apple inte låter utvecklare vara med och utveckla urtavlor till WatchOS. Det är något den största konkurrenten, Android Wear gjort, vilket har resulterat i att plattformen idag har hundratals urtavlor att välja mellan. Jag skulle också önskat att Watch Series 2 skulle haft en Always On – display (visar tiden hela tiden), något Apple inte skickat med även denna gång.

Jag gillar verkligen att Watch Series 2 har 3D Touch, då det är sjuk smart att klockan känner av hur hårt man trycker på skärmen, vilket är en praktisk funktion, då jag märker att det ofta blir pilligt att trycka på någon knapp i andra smarta klockor.
Jag gillar också att det är riktigt bra flyt i systemet, då allt flutit på väldigt bra hela tiden.

Applådan i WatchOS 3.

Övrigt

Apple Watch Series 2 har en hel del sensorer som den har att erbjuda. Apple har bland annat, även detta år, skickat med en högtalare i klockan. Jag upplever högtalaren i klockan som högljudd för att sitta i en smartklocka. Högtalaren är tänkt för att man ska kunna ta kortare samtal med klockan, något jag fått att fungera halvdant. Det då jag som ringer upp hör konstant ”mikrolagg”, något mottagaren också upplevt sig göra.

Apple är kända för att ta idéer från andra företag och göra om dom till något som fungerar riktigt bra. Men Apple har missat en viktigt detalj i Watch Series 2. Man måste navigera via skärmen. Samsung introducerade i och med Gear S2 ett hjul som löper runt hela klockans skärm, vilket klockan har ett optimerat system för, så det fungerar sjukt smidigt. Om jag skulle säga detta till en Apple anställd så skulle denne säga att Watch har Digital Crown (vilket också är ett snurrhjul), men det är inte alls samma sak som Samsung intrigerat i sin Gear S2 (och kommande Gear S3).

Slutsats

Apple har lyckats riktigt bra med detta års Watch. Jag blir imponerad av den ljusstarka skärmen, designen och processorn, men inte minst att den ska tåla vatten till 50 meters djup. Jag tror att Apple behöver några år på sig att förfina saker med Watch, för att det sedan ska kunna bli en iPhone 3GS-effekt.

+ Skärmen.

+ Processorn

+Designen.

+ Vattentätheten.

– För många funktioner. 


– Fortfarande långsammare än konkurrenterna.

 

     

   

    

          

Annons