Close
Social profiles
Fitbit är en tillverkare som varit med ett bra tag. De sysslar med att göra aktivitetsarmband som är anpassade till att bli din egen träningsassistent. Jag har i dagarna fått hem tillverkarens senaste armband Charge 2, som bland annat utrustats med diverse sensorer och en OLED skärm. Fungerar armbandet så bra som Fitbit säger att det ska göra? Är det användarvänligt? Frågorna som ska besvaras är många!


Fitbit Charge 2.


Designen och passformen 

Som jag skrev i min unboxing så känns det verkligen som att Fitbit skapat Charge 2 med en tanke om att det enkla är det som oftast är bäst. Precis som att det var väldigt lite innehåll i boxen till armbandet, så känns designen väldigt stilren. Om vi börjar med att ta en titt på armbandets framsida så ser det ut som att skärmen och ramen runt omkring smälter samman, då det är svårt att se vad som är ram, respektive skärm på framsidan. Jag tycker att Fitbit fått till framsidans utseende riktigt bra, däremot tror jag att den är mindre praktisk. Som jag beskriver så går designen på bandets framsida ihop, vilket bland annat betyder att glaset både täcker skärmen och ramen. Jag upplever det som högst opraktiskt, då det ser ut som att framsidan av armbandet lätt kan bli repig. Om jag skulle varit Fitbit så hade jag höjt upp ramen en bit ovanför skärmen, det då det skulle bidra till att ramen tar smällen mot exempelvis en kant, medan som det ser ut nu så får både ramen och skärmen ta smällen om jag till exempel råkar stöta i ett föremål.
Jag tycker också att Fitbit skulle kunna utnyttjat framsidan mer för skärmyta, då det är mycket ram runt om skärmen.

För att navigera runt i armbandets gränssnitt så använder sig huvudsakligen Charge 2 av en enda knapp, som sitter placerad på bandets vänstra långsida. Man kan navigera runt i gränssnittet genom att trycka olika länge på knappen för att utföra olika kommandon. Men precis under skärmen så har Fitbit placerat ut en liten ”touch yta” där man kan scrolla upp och ner på innehåll som visas på skärmen. Enligt mig är Charge 2 inte rolig att navigera runt i, då jag gärna skulle sett att hela skärmen skulle vara av touch-typ. Däremot ska Fitbit Charge 2 berömmas då sättet att navigera på fungerar utmärkt!

På baksidan av bandet finner jag en pulsmätare, som är ständigt aktiv, så att du när som helst ska kunna ta din puls (mer om det längre ner). Men jag finner också kontakterna för laddningen, men också de knappar som behövs om man vill byta armband. Fitbit har verkligen inte snålat på armband när man valt att släppa Charge 2. Armbandet går att välja i färgerna svart, ljusblått, blå och lila. Fitbit har anpassat Charge 2 så att det bara går att välja på armband från Fitbit själva (och eventuellt också något 3e partsarmband), men det är alltså inte vanliga standarden för 22 mm, vilket jag tycker är synd.

Om vi istället tar och fokuserar mer på armbandet i sig, så tycker jag att det sitter riktigt skönt runt handleden. För mig är armbandet dock lite för stort för min handled, men Fitbit skriver att det går att köpa till en mindre storlek på armbandet om man behöver det. Jag gillar skarpt att Charge 2 har ett vanligt klassiskt spänne, därför att det är väldigt lätt att ta på respektive av. Jag upplever däremot att bandet är svårt att få igenom spännet (de som gör att bandet inte fladdrar fritt), men när jag väl fått igenom bandet så har jag också upplevt svårighet att få ur bandet ur spännet. Det kan dock ha att göra med att mitt låneexemplar är nytt, och att bandet behöver gå igenom spännet för att det ska bli enklare i framtiden.

Funktionalitet 


Fitbit Charge 2 har ett väldigt enkelt, men användarvänligt gränssnitt. Eftersom att man bara har två sätt att navigera på (en knapp och en ”touch-yta) så innebär det att det inte går att göra särskilt mycket som har med diverse extrafunktioner att göra. Jag tycker dock det är bra att Fitbit gått in helhjärtat för att få till den funktioner de implementerat i Charge 2 till 100%. Många konkurrenters motsvarande produkter har en färgskärm, något som Fitbit Charge 2 inte erbjuder. Det är ett exempel på en ”finess” många konkurrenter erbjuder, men som Fitbit Charge 2 inte har. 
Däremot kan Charge 2 istället dra fördelen av att ha riktigt bra batteritid, närmare bestämt en batteritid på ungefär fem dagar. 
Charge 2 bygger väldigt mycket på olika sensorer som Fitbit utrustat den med. Ett bra exempel är pulsmätaren, som att förutom mäta pulsen, också kan mäta din andning, vilket är en helt ny och unik funktion för mig. Något jag tycker är dåligt är att den inte är IP-klassad, då jag tycker att ett aktivitetsarmband ska vara IP-klassat eftersom det ska sitta på handleden i princip hela tiden. Jag tycker det är häftigt att man också kan mäta hur bra man sover med hjälp av Charge 2. Som jag skrivit tidigare så har inte Fitbit satsat på lika många funktioner att flasha med som sina närmsta konkurrenter. Men skillnaden från flera konkurrenter är märkbart stora till Fitbits fördel, då varenda liten funktion fungerar fullt ut. 
I mobilen hittar man Fitbits app, som är sammankopplad till Charge 2 armbandet. Det är i mobilappen man styr det mesta som ska visas i aktivitetsarmbandet. Ett exempel är att man måste ändra urtavlan på Charge 2 genom mobilappen, något jag tycker att man skulle kunna göra via armbandet själv.
En annan sak jag saknar i Charge 2 är inställningar direkt i bandet, där man till exempel skulle kunna ställa in ljusstyrkan för att nämna ett exempel, inte heller finns det någon inställning i mobilappen för att höja ljusstyrkan på armbandet. Det finns ett urval av urtavlor att välja mellan, men det går inte heller att installera några fler urtavlor för den som gärna vill byta urtavla ofta.
Charge 2 med en passande urtavla!

Jag skulle, precis som med Xiaomi Mi Band 2, önska att det skulle funnits en app-butik där man skulle kunna hämtat hem appar till armbandet, där man till exempel skulle kunna hämta hem fler urtavlor till Charge 2.
Systemet är verkligen busenkelt att leka runt i, då det bara finns en meny att scrolla runt i. Jag tycker att Fitbit fått med de allra viktigaste funktionerna som ett aktivitetsarmband ska ha.

Med många aktivitetsarmband så måste man använda sig av en Android-eller Apple smartphone för att dra nytta av alla funktioner, men med Charge 2 kan man också ansluta till en Windows Phone telefon, vilket jag tror glädjer den mängd som kör med Windows Phone idag.

Charge 2 kan också ta emot notiser från din telefon, dock är dessa notiser högst begränsade, då man bara kan ta emot notiser i form av meddelanden och se vem som ringer på den lilla OLED-skärmen. Notiser så som från Facebook och andra sociala medier kan man i dagsläget inte få upp på skärmen, men jag hoppas att den funktionen kommer komma i framtida uppdateringar.

En del av Fitbit-appen där man kan avläsa information.

Slutsats 

Fitbit tycker jag har lyckats skapa en riktigt bra produkt med Charge 2 som fyller vad Fitbit utlovar: att det ska vara ett bra träningsredskap som ska följa med dig på din handled. För mig som finesstokig kan jag tycka att armbandet har lite väl få funktioner, men jag tycker däremot att Charge 2 är ett riktigt bra träningsredskap. 

+ Sitter skönt på handleden.

+ Bra funktioner. 

+ Lättnavigerad. 

– Inte IP-klassad. 

– Ingen app-butik.

    

  


Sugen på att annonsera på Sveriges största mobilblogg? Tveka inte att höra av er till mig!

Close
Annons
Sidan laddas...