Close
Social profiles
En sak jag gått och tänkt på länge är varför fler tillverkare inte satsar på att göra riktigt stöttåliga & vattentåliga telefoner. De enda på den svenska marknaden som tar saken på allvar är enligt mig den amerikanska tillverkaren CAT och numera Lenovo ägda Motorola, medan tillverkare så som Sony, Samsung och Apple inte tar funktionen på allvar, häng gärna med på varför jag tycker som jag tycker! 

Lenovo och CAT kanske är mest kända inom byggbranschen eftersom byggarbetare ofta behöver telefoner som är av de tåligare slaget, som till exempel tål att gå i asfalten flera gånger per dag, och då finns det inte särskilt många alternativ till telefoner så som Catepiller S60 från CAT, och Moto Z Force från Lenovo. Mellan dessa två mobiler skulle jag välja Moto Z Force, då telefonen har prestanda som kan matcha sig mot flaggskepp som till exempel Samsung Galaxy S7, medan Catepiller S60 istället har specifikationer som en mellanklassmobil. Skillnaden mellan de två prismässigt är stor, dessutom säljs inte Moto Z Force i Sverige, utan om man ska införskaffa en sådan så är det import som gäller i dagsläget.

Det jag gillar med båda dessa telefoner är att de är stöttåliga även i verkligheten, och inte bara på pappret som många andra tillverkas telefoner. När jag kollat på diverse videos om Moto Z Force så har telefonen överlevt tapp efter tapp, så den telefonen lär hålla om man skulle råka tappa den med skärmen först, dock rekommenderar jag inte att man gör som vissa på YouTube, genom att bokstavligen slänga telefonernas i backen.

Som jag nämnde i början så är det flera tillverkare som listar att deras telefoner är IP och stöttåliga – på pappret i alla fall. Ta till exempel Samsung Galaxy S7 Edge som Samsung säger ska vara stöttålig. Detta påstående har inte stämt för de flesta kunder, då telefonens framsida spruckit vid första mötet med marken.

En annan mobil som ska vara stöttålig är Apples nylanserade iPhone 7, som bland annat ska uppfylla kraven för IP67-klassning, men enligt specifikationerna ska telefonen också klara stötar (den ska vara stöttålig). Nu har jag inte testat att släppa en iPhone 7 mot marken, men av de tester jag sett så har telefonen svårt att klara ett fall när skärmen hamnar först mot marken. Vanligtvis brukar skärmen då gå sönder, men det händer att fallen har blivit så hårda så att telefonens LCD-panel också spricker. I detta fall får man betala den hiskliga summan av 5000 kronor, och då är det nästan värt (beroende på internminne) att köpa en ny telefon, då det ofta också uppstår skav/märken på konstruktionen.

Jag hoppas att fler tillverkare gör som Lenovo och CAT har gjort hittills genom att bygga fler stöttåliga telefoner. Jag tycker att tillverkare skulle kunna introducera en stöttålig variant av exempelvis den toppmodeller som idag inte är särskilt stöttåliga. För att nämna ett exempel skulle Apple till exempel kunnat presentera en iPhone 7 Force på sidan om vanliga iPhone 7 och 7 Plus, då jag är säker på att en sådan modell skulle passa till den målgrupp som ofta vet med sig att de brukar tappa sina telefoner.

Bilden är lånad av Motorola

Sugen på att annonsera på Sveriges största mobilblogg? Tveka inte att höra av er till mig!

Close
Annons
Sidan laddas...