Jag testar Fitbit Alta – coolt aktivitetsarmband med OLED-skärm

En av dom mest spännande nyheterna som jag testat  från Fitbit är utan tvekan ett av tillverkarens senaste aktivitetsarmband, Alta, det då Alta lockar med en OLED-panel. Lever OLED-panelen upp till mina förväntningar? Hur är Alta som träningsredskap? Frågorna är många som ska besvaras! 
  

Fitbit Alta

Designen och passformen 

Fitbit Alta är ett smalt och lätt aktivitetsarmband som tar upp lite plats på handleden. Jag gillar verkligen hur Fitbit designat Alta, den är riktigt läcker! Ett av Fitbits största säljargument är att Fitbit lagt ner mycket jobb för att få till en snygg design på Alta, och man har verkligen lyckats.
Hela framsidan av Alta är en enda del. Fitbit har valt att placera ett lager glas över den övriga konstruktionen, något som gör att Alta sticker ut ur mängden aktivitetsarmband. Det då de flesta aktivitetsarmband brukar sitta ihop i ett stycke (unibody) eller vara skapade i plast. Fitbit Alta är inte byggd på någon av dessa två sätt, utan Fitbit har verkligen tänkt utanför boxen då man minst sagt tänkt utanför boxen när man skapat Alta.

När jag kollar uppifrån på Alta så tror jag att ”core-enheten” är gjord i ett stycke, då skärmen och ramen runtikring smälter in i varandra på ett bra sätt. Det är när jag kollar från sidorna man ser att Alta inte alls är skapad i ett stycke, utan i två olika delar. Panelen (med skärmen och ramen runtom) är en del medans aluminiumkonstruktionen (med övriga komponenter) är en annan enhet. Jag tycker Fitbit satt ihop dessa två delar på ett riktigt snyggt sätt då man ser att Alta är gjord i två delar.
Dessutom har Fitbit valt att böja till hela konstruktionen (inklusive skärmen) för att Alta ska kännas så liten som möjligt på handleden.

På den vänstra och högra långsidan av Alta finns det inga knappar, då dessa långsidor endast består av aluminiumramen som löper runt Fitbit Alta. Armbandet har inte fått några knappar över huvud taget då man får nöja sig med pekskärmen. En av de största frågorna jag fick ställa mig när jag fick hem Alta var hur man startar upp armbandet. Lösningen är att man måste ha laddaren inkopplad om batteriet tagit slut för att kunna starta Alta. Eftersom det inte finns någon knapp man kan trycka på så går det inte heller att knäppa av enheten, utan Alta är alltid på (om inte batteriet tar slut såklart).
Ofta så brukar det vara ytterst irriterande när det inte går att knäppa på en produkt. Men Fitbit Alta har inte heller någon alternativ för att man ska kunna knäppa av enheten.

Det går att använda skärmen för att scrolla mellan Fitbit Alta:s ikoner, men ramen har också fått inbyggda sensorer för att man ska kunna ”knacka” på den för att scrolla (i sidled). Det finns med andra ord två olika alternativ att välja mellan då man antingen kan använda touchskärmen eller ramen för att navigera runt i Alta:s gränssnitt. Jag tycker det är riktigt smidigt att ha flera sätt att navigera. Detta speciellt nu i vintertider eftersom pekskärmen inte fungerar med fingervantar. Däremot går det riktigt bra att navigera runt i armbandets system om man knackar på ramen när man har vantarna på.

Fitbit Alta i olika utföranden (bilder: Fitbit)

Baksidan av Fitbit Alta är också den gjord i aluminium. Kontakter vi hittar här är två stycken pinnar som man ansluter laddningen till. En sak som utmärker Fitbit Alta mot övriga aktivitetsarmbandet är att Alta saknar ett pulsmätare, vilket innebär att man inte kan mäta sin puls med Alta. Jag saknar inte funktionen, utan tycker snarare det är en fördel att Alta saknar denna läsare då Alta skulle blivit dyrare om Fitbit skulle satsat på en pulsmätare i den.

Som ni säker sett i min unboxing så fick jag med två stycken armband utöver det som följer med i lådan. Standardarmbandet är i gummi och sitter riktigt bra på handleden. Jag har dock behövt ta av mig armbandet på nätterna när jag haft detta armband på då det medföljande armbandet börjat skava.
Däremot fick jag med två armband i läder när jag fick hem min Alta. Dessa armband tycker jag sitter betydligt skönare på handleden än vad orginalarmbandet gör. Anledningen till det är att läderarmbanden har ett betydligt mjukare och blir därmed ett mer skonsamt material för huden.
Det är riktigt lätt att byta ut armbandet till Fitbit Alta. Det man gör för att lossa armbandet som sitter på är att man drar i två ”knappar” (en knapp för varje del av armband). För att sätta på ett nytt armband så sätter man bara detta på plats och ”trycker till”. Det är inga besvärliga pinnar som ska fästas som med de flesta klockor när man ska byta armband.
Med ett läderarmband påsatt kan jag ha klockan även över natten, då jag inte alls får samma ”skavkänsla” av läderarmbanden som jag får av det som följer med från start.

Det gråa läderarmbandet till Alta

Det bruna läderarmbandet till Alta

Funktioner 

Fitbit Alta är något större än sitt mindre syskon Flex 2. Trots det har Fitbit lyckats sätta in en liten skärm till Alta. Det handlar inte om någon AMOLED-panel, utan om något ännu fränare, nämligen om en OLED-panel. OLED är en väldigt ny panel och sitter i produkter så som LG:s TV-apparater, men att Fitbit Alta använder sig av en OLED-panel är minst sagt imponerande! OLED är en panel som är känd för att bland annat ha bra svärta, något som verkligen märks på Fitbit Alta. Skärmen och ramen runtom smälter ihop och det är svårt att se vad som är skärm och vad som är ram runtom. 
Jag tycker Fitbit Alta har en riktigt bra skärm (med tanke på armbandets storlek) och jag hoppas att Fitbit fortsätter att sätta in OLED-paneler även till företagets kommande produkter. 
Fitbit Alta har ett system som är väldigt lättnavigerat då man bara kan scrolla runt i sidled. På varje sida får det plats en widget och exempel på widgets som går att sätta in på dessa sidor är antal steg man tagit samt en batteriikon som visar hur mycket batteri bandet har kvar. 
Fitbit Alta i tre olika utföranden
Fitbit Alta tar mot notiser i form av SMS och samtal. När någon ringer på min telefon så vibrerar Alta samtidigt som mottagarens namn står på skärmen. Jag skulle gärna sett att Fitbit Alta hade ett bredare stöd för notiser (så att den ex skulle kunna vibrera till när man får notiser från sociala medier). Jag hoppas att Fitbit kommer ut med en sådan uppdatering i framtiden! 
En av dem viktigaste punkterna med ett smart armband är enligt mig att det ska ha en bra batteritid som räcker en längre tid utan att man ska behöva ladda det. Fitbit Alta har på pappret en batteritid på fem dagar, vilket också stämmer bra för ”den verkliga upplevelsen” då jag får ut fem dagars användning på en laddning. 
För att kunna ladda Fitbit Alta så krävs det att man har med sig Fitbits specialanpassade laddkontakt. Det går väldigt smidigt att sätta på laddkontakten på Alta:n. Det som blir ett problem är om man glömmer laddaren någonstans, då laddaren till Fitbit Alta inte är lätt att få tag på.

Precis som med Fitbits andra produkter har Alta en tillhörande app som fungerar med Android, iOS och Windows Phone-enheter. I appen kan man se det mesta så som hälsostatus (hur många kalorier du bränt, hur många steg du tagit under dagen etc). Men i appen kan man också välja mellan ett antal urtavlor som man kan ställa in till armbandet!

Appen (bild: CNET)

Sammanfattning

Fitbit har återigen gjort en väldigt bra produkt. Fitbit Alta imponerar på mig då den har en bra och tydlig display, är vattentålig och har en riktigt bra batteritid. Det jag tycker Fitbit skulle kunnat utveckla vidare är att sätta in en annan laddkontakt samt sätta dit en knapp så man kan stänga av armbandet om man så önskar! 
+ Bra skärm 
+ Användarvänlig 
+ Smart lösning av armbandsbytning 
– Laddkontakten  

Följ Mobilanyheter på Facebook och Twitter!

Annons
Sidan laddas...