Jag testar Bose SoundTouch 10 – många funktioner i liten förpackning

Bose har med åren uppfunnit flera intressanta produkter, det handlar om allt ifrån oslagbara hörlurar med brusreducering, till högtalare som verkligen visat hur ljud ska låta för att vara riktigt bra. Så det var med glädje vi tog emot minstingen SoundTouch 10 i Bose`s SoundTouch- serie. SoundTouch- serien är Bose`s motsvarighet till Sonos. Skillnaden är att Sonos har allt från förstärkare som skickar ut ljud, till allt-i-ett högtalare, precis som SoundTouch 10, 20 och 30. 
Sonos har länge varit det man ska köpa om man vill ha ett schysst multiroom system, framförallt då deras system varit otroligt enkla att koppla upp. 
Kan Bose ändra på detta och vara med och strida tillsammans med Sonos i toppen? Läs vad vi tycker! 

Design 

Bose SoundTouch 10 är den minsta och lättaste enheten i SoundTouch- serien. Dessvärre är högtalaren inte särskilt portabel, då den kräver ett eluttag. Materialet som högtalaren är gjort i är mestadels plast, med undantag för knapparna på högtalaren, som är gjorda i gummi. Jag tycker att högtalaren bidrar till en unik stil då det ser ut som en högtalare från 1900- talet. Bose har med andra ord fortsatt med stilen som man alltid kört på. Om man tycker det är en snygg design får man själv avgöra, men enligt mig är den snygg!
 
Till skillnad mot vad många andra medier skrivit, så tycker jag att de gummerade knapparna högst upp på högtalaren är hur sköna som helst att trycka på eftersom knapparna ger lagom motstånd när man trycker på dom. Högtalaren är ganska tung med sina 1,8 kg, men den tyngden behövs, då ljudet kräver denna tyngd på högtalaren (läs längre ner om ljudet). Men som vi skrev i början är SoundTouch 10 ingen portabel högtalare, utan en som ska stå hemma.

Högtalaren kommer i två färger, svart och vitt. Jag har fått testa ett svart exemplar av högtalaren, och färgen tycker vi verkligen passar in på högtalaren. Bose har tänkt igenom noga innan man släppt SoundTouch 10 på marknaden, då det exempelvis följer med en passande fjärrkontroll som matchar den svarta eller vita färgen på högtalaren.

Högtalaren har en lampa över de olika ikonerna som indikerar vad högtalaren har för aktivitet för sig. Jag gillar skarpt att man kan se vad som händer i högtalaren genom att bara kolla till den snabbt. Jag gillar också att man snyggt och prydligt gömt undan de olika uttagen på baksidan till bland annat nätkabeln.

Bose har gjort det bra genom att utforma en design av SoundTouch 10 så att högtalaren står i ett stående läge, då man enkelt kan vrida den mot sig om man vill njuta av musiken.

Bose SoundTouch 10.

Coola funktioner  

Bose SoundTouch 10 är har en hel del extra funktioner. Detta skapar även olika valmöjligheter för användaren, då man till exempel kan välja mellan att streama musiken över blåtand eller över Wi-Fi. Med högtalaren medföljer också en fjärrkontroll som låter dig styra systemet direkt via fjärrkontrollen. 
Högtalaren har ett antal knappar, mellan en till sex stycken,på ovansidan där man kan ställa in en viss spellista eller en vis låt till varje nummer. Dessa knappar finns på fjärrkontrollen, och denna kontroll är smidig att ha i sin närhet om man vill sätta igång sin favoritmusik direkt. På kontrollen finns fler funktioner, man kan till exempel höja eller sänka volymen på högtalaren. Men längst ner finns två intressanta knappar tycker jag där man kan ge tummen upp eller tummen ner åt olika tjänster (såsom Spotify), vilket är en riktig häftig och innovativ funktion som kan förbättra de olika musiktjänsterna i framtiden. Direkt när man trycker på de förprogrammerade knapparna så startar musiken, antingen där du slutade lyssna sist, eller från starten på en låt beroende på hur du ställt in inställningarna.    
Som vi nämnt flertalet gånger har högtalaren en egen app, appen heter Bose SoundTouch, och är motsvarigheten till Sonos app. Appen är fullpackad med små, men användbara funktioner. Man kan till exempel dra av eller på högtalaren. Högtalaren har stöd för flera streamingtjänster såsom Spotify och Deezer, så man kan välja från vilken tjänst man vill spela upp musik.  

Ett irriterande problem jag upplevt med högtalaren är att den har en tendens till att koppla ifrån det inställda nätverket, så att man måste söka efter systemet på nytt. Jag hoppas självklart att Bose kommer med en framtida uppdatering till högtalaren. Nu kanske ni tänker, framtida uppdatering till högtalare? SoundTouch 10 är ingen färdig produkt direkt ur förpackningen, utan man kan uppdatera den precis som med en mobiltelefon. Bose är en av få ljudtillverkare som kör med denna lösning med uppdateringar, men vi gillar lösningen skarpt!

Alla knappar på högtalarens ovansida.
SoundTouch- appen.

Ljudet 

Man brukar säga att man ska spara det bästa till sist, något jag gjort med SoundTouch 10. Bose är så känt som företaget är idag, mycket tack vore att man lyckats få ut stort ljud ur en liten förpackning, och SoundTouch 10 är inget undantag när det kommer till ljudet. Högtalaren har ett klart mellanregister och ett riktigt klart ljud överlag tycker jag.

Något jag saknar i lite mer bas i SoundTouch 10. Vi har dock märkt att det känns som att det är olika mycket bas beroende på hur man placerar högtalaren. Som jag skrev så tycker vi att ljudet är väldigt bra i högtalaren. Detta gäller de lägre volymerna, då det tenderar till att bli mer ”sprickigt” då det fina mellanregistret inte alls blir lika ”tight” om man höjer på volymen över 60%.

Jag upplever ändå SoundTouch 10 som en högtalare man ska ha i ett litet rum, och om man vill ha en högtalare som spelar lika fint på en högre volym tycker jag man ska ta sig en titt på de större varianterna SoundTouch 20 eller 30.
SoundTouch 10 är en högtalare man inte ska spela högt med av två stora anledningar: det fattas en del bas för bastunga låtar, och ljudet tenderar till att bli mer ”sprickigt” om man höjer allt för mycket av volymen. Men i lugnare låtar spelar högtalaren väldigt fint!

Slutsats 

Bose imponerar åter igen, denna gång handlar det inte om de imponerade QC35 – hörlurarna, utan en högtalare som spelar riktigt bra, dessutom låter det som att musiken kommer från en mycket större enhet.
Jag skulle inte tacka nej till att få behålla högtalaren ett tag till från Bose! Jag tycker helt klart Bose rykt upp sig med SoundTouch 10, och högtalaren kan mycket väl stå sig mot konkurrenten Sonos Play 1.

+ Bra mellanregister. 


+ Bra ljud (till lunga låtar).


+ Fjärrkontrollen.

+ Knapparna (1-6).

– Tenderar till att bli basfattigt.  


– Beroende av strömsladd. Missa inte: Bose SoundTouch 10 ställs mot Sonos Play 1 under veckan, men missa inte heller: Bose SoundTouch 10 mot Bose Soundlink Mini II

Följ Mobilanyheter på Facebook och Twitter!

Annons
Sidan laddas...