Close
Social profiles
Xiaomi är en relativt okänd tillverkare i Sverige (än så länge), men man håller på att etablera sig på den svenska marknaden. Jag har fått den unika chansen till att testa företagets nuvarande toppmodell Mi 5, och som jag skrev i rubriken får man verkligen mycket telefon för pengarna, i denna recension kommer jag beskriva så tydligt jag bara kan om varför Xiaomi lyckats göra en riktigt prisvärd telefon med topprestanda. 

Bilden är lånad av Xiaomi

Designen 

Xiaiomi Mi 5 finns att tillgå i tre stycken färger, svart, vit eller guld. Det är den vita varianten jag fått hem. Det första jag slogs av är hur stilren telefonens utseende är, vilket bara är positivt enligt mig. Framförallt tycker jag att baksidan är väldigt stilren. Xiaomi har bara valt att sätta dit en liten Mi-logga längst ner på telefonens baksida, vilket gör att nästan hela baksidan bara visar upp den vita färgen av telefonen.
När jag kollar på telefons framsida så tycker jag även att den känns väldigt stilren till utseendet. Återigen är det enda märke jag hittar den lilla Mi-loggan,

Många olika Androidtillverkare är mycket för att göra reklam för just deras märke. Om man till exempel tar en Samsung Galaxy S7 och jämför med Xiaomi Mi 5 så ser man tydligt att Samsungen har rätt så mycket större siffror för att just skylta för Samsung. Xiaomi tycker jag gjort ett utmärkt jobb då man utnyttjat 73% av telefons framsida. Framförallt har Xiaomi utnyttjat den ramen som normalt sätt brukar finnas på telefoners långsidor, då det knappt finns någon sådan på Xiaomi Mi 5. Jag gillar också att Xiaomi kör med knappar utanför skärmen, då det bidrar till att man faktiskt får en 5,15 tum stor skärm där man kan använda hela skärmen utan att behöva störas av knapparna som ligger på skärmen.

Baksidan skyddas, liksom framsidan av Gorilla Glas 4. Telefonen tycker jag ligger riktigt skönt i handen, mycket tack vore att Xiaomi tagit och kurvat glaset lite gran, så att telefonen inte ska kännas vass på något sätt. Men den lilla böjen innebär också att mobilen känns mindre än vad den faktiskt ser ut. Nackdelen med att baksidan av mobilen också är gjord i glas är att den känns hal att hålla i, speciellt om man har riktigt torra händer, så kan Mi 5 kännas som att hålla i en tvål.
I och med att Mi 5 är så pass hal så ökar också risken för att man kan tappa telefonen, och eftersom den består av väldigt mycket glas, så tror jag att det är extra lätt att råka få en spricka/skavank på telefonen. Så jag rekommenderar alla som funderar på att köpa en Mi 5 att också köpa till något fodral eller ett d Brand-skin. En sak som förvånade mig rejält var när jag tog upp mobilen ur förpackningen för första gången är att den är väldigt lätt med sina 129 gram mot olika konkurrenter. 

Glas är ett material som gärna drar åt sig mycket fingeravtryck. På den vita modellen som jag har syns inga fingeravtryck över huvud taget, mycket tack vore att den vita färgen inte alls gör fingeravtryck särskilt tydliga, vilket är riktigt bra!

Ofta är det dom där små detaljerna som avgör om en kund, i detta fall ska ta en Xiaomi Mi 5 mot exempelvis Samsung Galaxy S7. Ett exempel på en detalj är hörlursuttaget. I detta fall har LG G5 ett uttag för hörlurar på undersidan, medan Xiaomi valt att sätta det på toppen av telefonen istället. Jag personligen föredrar när uttaget sitter på toppen av olika mobila enheter, då man slipper vända på telefonen när den ska upp ur fickan.

Jag gillar att att Xiaomi Mi 5 har en fingeravtrycksläsare placerad på framsidan under skärmen, då det i regel är en bättre position för fingeravtrycksläsare enligt mig. Det då det till exempel blir smidigt att låsa upp Mi 5 om den ligger på ett bord. Telefonens knapp på framsidan går också att trycka ner som en vanlig traditionell hemknapp, något som tar mig till telefonens startsida. Eftersom att telefonen har en knapp som går att trycka ner så skulle jag önskat att det fanns ett alternativ för snabbkommando exempelvis direkt till kameran. Det finns en del olika snabbkommandon att välja mellan, men inget som till exempel öppnar en app på ett snabbt & smidigt sätt.

Telefonens fram-och baksida.

 

 

 

 Skärmen 

Xiaomi Mi 5 har en skärm som är 5,15 tum stor, vilket är en väldigt udda storlek på skärm då många smartphones brukar kunna gå från en 5,1 tum – 5,5 tum. Xiaomi Mi 5 har en skärmupplösning på 1080 x 1920 pixlar, vilket med ett annat ord är känt som Full HD-upplösning. Med denna upplösning får man en pixeltäthet på ungefär 428 pixlar per tum, vilket får ses som mer än godkänt enligt mig!
De flesta high-end telefoner från olika tillverkare har idag en upplösning på 1440 x 2560 pixlar (även kallat Quad HD), och dessa smartphones snittar i en pixeltäthet runt 550 pixlar per tum, vilket innebär att de har många fler pixlar att skyffla runt på skärmen.

Jag tycker att Mi 5:s Full HD-upplösning räcker till gott och väl, det är dessutom en av de finaste 1080p paneler jag någonsin sett! Enligt mig är Full HD-upplösning en bättre upplösning än Quad HD på många sätt. Till att börja med blir telefoner med 1080p – paneler snabbare än de med Quad HD-paneler, då processorn får mindre pixlar att behöva arbeta med. Den andra anledningen till att jag föredrar 1080p över Quad HD är för att man får ut bättre batteritid om man använder sig av en Full HD-panel.
Grejen med Full HD-paneler är också att de är nästintill lika skarpa som Quad-HD paneler, och då prioriterar jag hellre en snabbare telefon med bättre batteritid före en ytterst lite förbättrad bildkvalitet.

Xiaomi Mi 5 kommer med en IPS LCD panel som jag tycker levererar riktigt bra. Skärmen upplever jag som väldigt skarp, men jag upplever också att panelen levererar verklighetstrogna färger, som inte känns tillgjorda, som de till exempel kan göra med Samsungs SUPER AMOLED-paneler.

Jag upplever att man kan dra upp ljusstyrkan riktigt högt, till och med så högt så att man kan se skärmen bra i direkt solljus. Xiaomi Redmi Note 3 Pro, en mellanklasstelefon från Xiaomi, kommer också med samma typ av skärm med samma upplösning, men jag märker hur Xiaomi Mi 5 har en högre klass av panel.  

Jag tycker betraktningsvinklarna är mycket bra i telefonen, då de ligger i samma klass som hos till exempel Samsung Galaxy S7 och HTC 10.

Processorn och RAM-hanteringen

Xiaomi Mi 5 kommer i tre olika versioner. Grundmodellen med en något underklockad Snapdragon 820 processor tillsammans med 3 GB RAM (den jag testar), den andra modellen har istället en Snapdragon 820 processor som inte är underklockad. RAM-mängden är densamma men skillnaden är att den har 64 GB inbyggt minne. Den värsta varianten har istället 128 GB inbyggt minne, samma Snapdragon 820-processor fast 4 GB RAM istället för 3 GB.

Jag upplever Mi 5 som riktigt snabb, allt från att gå in på Facebook till att köra ett spel såsom Asphalt 8. Om vi går närmare in på spelprestandan så tycker jag som jag skrev ovan, att Xiaomi Mi 5 presterar väldigt bra. Som jag skrev i mitt test av Xiaomi Redmi Note 3 Pro så upplevde jag att den började ”hacka” när man spelat Asphalt 8 ett tag, något problem jag inte alls haft med Mi 5. Ett problem jag inte alls upplevt med Xiaomi Mi 5.

En svaghet jag tycker att Xiaomi Mi 5 har är att den lätt blir varm på baksidan. Jag märker att den kan bli het under en tids hårt arbete för processorn, som till exempel att spela ett grafiktungt spel, trots att telefonen tenderar till att bli varm så märker jag inte av ett enda litet mikrolagg, vilket jag upplever som någon väldigt positivt. Glas är ett material som gärna drar åt sig temperaturer som rummet där telefonen ligger, vilket är en förklaring till att den blir så pass varm, då material som i normalt fall (exempelvis plast) bara blir lite varmt, så tenderar glas alltid till att göra temperaturen högre eller lägre.

Jag tycker att telefons RAM-hantering fungerar riktigt bra. Detta då telefonen kommer ihåg de appar jag öppnat för länge sedan mycket bra. Telefonen måste med andra ord inte ladda om de apparna man haft öppna för en tid tillbaka sedan. Jag tycker att RAM-hanteringen fungerar riktigt bra på min modell som har 3 GB RAM, och jag kan då tänka mig att modellen med 4 GB RAM kommer ihåg ännu fler appar i bakgrunden, vilket jag tycker är imponerande!

När jag testar telefonen i benchmarkprogrammet Geekbench 4 så får Xiaomi Mi 5 siffrorna 1372, att jämföra med Samsung Galaxy S7/S7 Edge som får siffran 1806 och OnePlus 3 (med samma processor som Mi 5) som får siffran 1698. Nu kanske många av er tänker att det är konstigt att OnePlus 3 får så höga siffror? Detta beror troligtvis på att OnePlus 3 har en Snapdragon 820 processor som tickar på i ”normal” hastighet, medan Mi 5 har en Snapdragon 820 processor som är något nerklockad.
Men som jag ofta skriver så är ofta detta bara en siffra på hur telefonerna ska prestera, och jag tycker Xiaomi anpassat sitt gränssnitt mycket bra till vad telefonen klarar.  

Xiaomi Mi 5 mot sina närmsta konkurrenter!
Prestandan för Xiaomi Mi 5.

Kameran 

Xiaomi Mi 5 har en bakre kamera med upplösningen 16 megapixlar, precis som många andra smartphones dessa dagar det vill säga. Telefonen har dock ett relativt lågt bländaravtal på f/2.0, något som ska göra att den släpper genom mycket ljus, något som ska resultera i att telefonen ska ta bra bilder i mörkret. Kameran tar riktigt bra bilder i dagsljuset, men också i mörkret.
Om vi börjar med att fokusera på hur den fotar i dagsljus så får den med en hel del detaljer i bilderna, vilket förstås är bra. Dessutom tenderar inte bilderna till att bli pixliga, då den har en så pass hög upplösning med sina 16 megapixlar.
Jag tycker också att man kan zooma in långt på bilderna, så man kan uppleva de fina detaljerna direkt i Mi 5:an.

Om vi går över till mörkerprestandan så tycker jag också att den är riktigt bra. Det då, som jag skrev i inledningen, den släpper in mycket ljus i linsen med bländaravtalet på f/2.0. När jag testar att ta ett kort med den bakre kameran i sämre ljusförhållanden, så tycker jag att resultatet blir förvånansvärt bra. Linsen släpper in så pass mycket ljus så man slipper det mesta ”brus” jag annars upplevt med andra smartphones. Visst, om jag zoomar in till max så kan jag se brus som skapats i bilden, men bruset är inte alls lika påtagligt som i till exempel Sonys Xperia Z5 – serie.

Om vi går över till kameramjukvaran så är den lätt att navigera i. Det finns dock flera olika funktioner som telefonens kameramjukvara kan erbjuda, men dessa funktioner är enkla att hitta enligt mig. Det ligger inte utspridda på flera olika platser, som till exempel Samsung brukar kunna ha ett förkärlek till. Ett läge så som manuellt finns självklart ombord i mjukvaran, men det finns också en udda kamerafunktion som är väldigt häftig. Funktionen kallas ”Tilt-Shift” och innebär att man kan ställa in ett visst objekt att fokusera på, medan man då kan få bakgrunden suddig.
Xiaomi har inte lagt till lika många kamerafunktioner som exempelvis Samsung har. Men Xiaomis kameramjukvara tycker jag känns riktigt genomtänkt.

Den främre kameran har en upplösning på 4 megapixlar, vilket är en ovanlig upplösning för en främre kamera. Däremot har den främre kameran fortfarande bländaravtalet f/2.0, vilket betyder att man kan få till bra ”selfies” även under de mörka kvällarna, vilket är bra. Precis som med den bakre kameran så finns det även en hel del extrafunktioner till den främre kameran, vilket är en bra grej för dom som älskar att ta ”selfies”.

Den främre kameran i Xiaomi Mi 5.
Den bakre kameran i bra ljusförhållande!
Den bakre kameran i sämre ljusförhållande.
Funktionen ”Tilt-Shift”.

 Övrigt 

Xiaomi Mi 5 har en fingeravtrycksläsare som sitter placerad i mitten under telefonens skärm. Jag tycker både om att Xiaomi valt att placera fingeravtrycksläsaren på detta ställe, men samtidigt gillar jag det inte. Jag gillar placeringen för om man till exempel ska ta och låsa upp telefonen från ett bord, men jag gillar också placeringen då läsaren ligger bra till om man håller telefonen i handen.

Jag tycker placeringen är mindre praktisk om man vill ta upp telefonen ur fickan, för då är det ofta så att man håller pekfingret bakpå mobilerna, och därav skulle det vara en anledning till att sätta fingeravtrycksläsaren på baksidan istället. Det bästa skulle dock vara om Xiaomi kunde ta och sätta dit en fingeravtrycksläsare på både fram-och baksidan, då skulle man aldrig behöva bekymra sig över någon placering! Xiaomi Mi 5 har den mest precisa fingeravtrycksläsare jag testat, då den känner igen alla delar på fingertoppen, även om jag är fuktig om fingret. Dessutom upplever jag att läsaren är riktigt snabb på att låsa upp telefonen.

Xiaomi Mi 5 har ett batteri som är 3000 mAh stort, vilket jag ändå anser som ganska litet när man själv kommer från Xiaomi Redmi Note 3 Pro (som har ett 4000 mAh batteri med samma skärmupplösning), så känns Mi 5:s batteri som litet. Jag skrev i mitt test av Redmi Note 3 Pro att jag fick ut ungefär två dagars användning. Med Mi 5 får jag istället ut en batteritid på cirka en dag, vilket också klassas som mer än godkänt enligt mig. Telefonen har en USB Type – C kontakt som har stöd för Qualcomms snabbladdning. Det ska också nämnas att Mi 5 är en dual SIM-telefon.

Telefonen har en liten mano-högtalare på undersidan, som låter grymt tunt, då det inte alls finns någon bas. Ljudet blir så tunt så att jag knappt kan lyssna på det. Däremot går det att spela högt ur högtalaren. Självklart skulle jag istället önskat att Mi 5 hade stereo-högtalare, då ljudet garanterat skulle blivit fylligare.

Eftersom Xiaomi Mi 5 har en konstruktion som är gjord i glas, så skulle Xiaomi kunnat inkludera trådlös Qi laddning till Mi 5. Något man inte gjort. En annan sak som skulle varit trevligt skulle vara om Mi 5 skulle haft någon IP-klassning, något Xiaomi inte heller utrustad Mi 5 med.

Bilden är lånad av Xiaomi

 

 

Sammanfattning

Xiaomi Mi 5 är enligt mig den absolut bästa mobilen jag någonsin använt – och då har jag använt väldigt många mobiler. Det då den har en riktigt bra kamera, är snabb och har en väldigt exakt och snabb fingeravtrycksläsare. Det jag kan sakna är en vattentät konstruktion och trådlös laddning.

+ Bra skärm. 

+ Snabb.

+ Riktigt bra kamera.

+ Precis fingeravtrycksläsare. 

– Inte IP-klassad.

– Ingen trådlös laddning.   

    

Sugen på att annonsera på Sveriges största mobilblogg? Tveka inte att höra av er till mig!

Close
Annons
Sidan laddas...