Hem Jag testar Xiaomi Mi 5S & Mi 5S Plus – bästa telefonerna jag någonsin använt!

Jag testar Xiaomi Mi 5S & Mi 5S Plus – bästa telefonerna jag någonsin använt!

När Xiaomi presenterade Mi 5S och Mi 5S Plus var det antagligen inte bara jag som höjde på ögonbrynen då båda telefonerna har utrustats med Qualcomms prestandachipp Snapdragon 821. Det är, som ni säkert förstått, prestandan som är det som Xiaomi fokuserat mest på i telefon. Hur bra står sig telefonerna mot sina konkurrenter? Hur upplevs de övriga bitarna i telefonerna? Frågorna är många som ska besvaras! 

Design

Båda telefonerna har unibodykonstruktioner vilket betyder att något är i ett stycke. Det innebär att det är aluminium som löper runt telefonernas ramar samt baksida. Båda telefonernas framsidor skyddas av Corning Gorilla Glas 4 och telefonerna är också byggda så att de är tunnast längst ut i kanterna, för att bli tjockare in mot mitten. Jag tycker telefonerna ligger bra i handen då de är utformade på ett bra sätt. 
Men telefonerna ligger inte bara bra i handen för att de är designade på ett riktigt bra sätt, utan också för att de har den där lilla extra vikten som behövs för att de ska kännas riktigt “premium” i näven. Mi 5S väger 145 gram, att jämföra med Mi 5 som endast vägde 129 gram, vilket just gör att den ligger bättre i handen, och jag tror också att extravikten gör att risken för att tappa telefonen blir mindre än med Mi 5. Mi 5S Plus väger å andra sidan 168 gram, vilken gör telefonen till en av de lättaste 5,7 tumarna ute på marknaden idag. 
Trots att Mi 5S Plus är så lätt så tycker jag den ligger riktigt stabilt i handen. Båda telefoner har också fått alla fyra hörn svagt avrundade, vilket bidrar till den känslan. 
En av den största skillnaden mellan telefonerna är att det är en stor storleksskillnad mellan de två. Mi 5S har en 5,15 tums skärm, medan Mi 5S Plus har en 5,7 tums skärm. På grund av skillnaden på skärmstorlek är Mi 5S Plus också en rätt så mycket större enhet om man jämför med Mi 5S. Jag kan hantera Mi 5S utan problem med en hand, däremot måste jag använda två händer för att kunna hantera Mi 5S Plus på bästa vis. Visst, det går att använda telefonen med en hand, men då når jag inte över hela skärmen. 
Trots att skillnaden på storlek mellan telefonerna är stor, så har Xiaomi valt samma placering för enheternas fysiska knappar. Xiaomi har nämligen valt att sätta knapparna på enheternas högra långsida med kombinerade volymknappar högst upp, och powerknappen precis under dessa. 
Jag tycker att placeringen är riktigt bra för Mi 5S Plus, då knapparna sitter precis där jag vill ha dessa på en så stor enhet. 
Däremot skulle jag gärna sett att knapparna var placerade på ett annat sätt på Mi 5S. Det då jag framförallt tycker powerknappen sitter placerad för långt ner, så istället för att placera powerknappen nedanför volymknapparna skulle jag gärna sett att Xiaomi satte powerknappen ovanför volymknapparna. En ännu bättre position för denna knapp skulle varit på den högra långsidan, gärna högt upp, då jag har stora händer. Varför det? Jo, om powerknappen skulle varit placerad på den högra sidan så skulle jag direkt i exempelvis mörker vetat om vart knappen skulle vara placerad. 
Den största designdetaljen mellan telefonerna är att de har sina fingeravtrycksläsare placerade på olika platser. Mi 5S har sin fingeravtrycksläsare placerad på framsidan under skärmen, medan Mi 5S Plus har sin fingeravtrycksläsare placerad på baksidan (precis under kameran). Jag tycker Xiaomi varit osmarta när man satt så olika placering på läsarna, då jag förväntar mig att den enda skillnaden på telefonerna ska vara dess storlek. 
Som jag skrivit i mina tidigare tester så skulle jag helst sett att telefonerna hade en fingeravtrycksläsare placerade på både fram och baksidan, då det ibland blir svårt att komma åt fingeravtrycksläsaren om den bara sitter på en sida. 
Däremot föredrar jag fingeravtrycksläsare placerade på baksidan, då det oftast är därifrån det är enklast att låsa upp mobiler, eftersom att jag har pekfingret vilades nära sensorn när jag använder telefonen. Men i vissa situationer är det enklare att ha fingeravtrycksläsaren placerad på framsidan, till exempel om man har telefonen liggandes på ett bord så är det bättre att ha fingeravtrycksläsaren placerad på framsidan. Men i de allra flesta situationer tycker jag det är bäst att ha läsaren placerad på baksidan. Det beror dock helt på ditt användarmönster av telefonen, till exempel om du ofta vet med dig att du brukar ha telefonen liggandes på ett bord kanske du ska kolla lite extra på Mi 5S som har läsaren placerad på framsidan. 
Som jag nämnde i inledningen av texten har Xiaomi valt att använda sig av aluminium i Mi 5S istället för glas som man använde sig av i Mi 5. Liksom Mi 5S Plus är gjord av aluminium. Jag tycker det är bra att Xiaomi gick från glas som man använde sig av tidigare i bland annat Mi 5, till att byta ut materialet till metall. Många kanske anser att det är en nackdel att Mi 5S väger något mer än Mi 5, jag anser dock inte det då vikten får telefonen att kännas riktigt premium. Jag tycker också att telefonerna inte känns lika hala som Mi 5 tenderade till att vara, vilket också betyder att risken för att tappa mobilerna blir mindre. 
Dessutom är det ett plus att det går att se skillnad på Mi 5S mot Mi 5, då Mi 5S trots allt är en S-modell. 
Precis som många andra Xiaomi telefoner är Mi 5S & Mi 5S Plus Dual SIM-telefoner, vilket innebär att man kan ha två stycken SIM-kort i samtidigt. Något jag tycker är synd är att Xiaomi fortfarande inte gjort telefonerna IP-klassade.  
Xiaomi Mi 5S
Xiaomi Mi 5S
Xiaomi Mi 5S Plus

 Skärmarna 

Xiaomi Mi 5S har utrustats med en 5,15 tums stor skärm, precis som sin föregångare. Det medans Mi 5S Plus utrustats med en 5,7 tums stor skärm. Båda telefoner använder sig av Full HD-upplösningar med IPS-paneler. Många kinesiska märken diggar verkligen att sätta in Full HD upplösta paneler i sina smartphones, och Xiaomi är en av dessa tillverkare. Jag personligen tycker att Xiaomi gör alldeles rätt genom att man sätter in Full HD-upplösta paneler då jag helt enkelt anser att det inte behövs högre upplösning i en smartphone idag. Upplösningen resulterar i att Mi 5S får en pixeltäthet på 428 pixlar per tum, vilket innebär att man inte kan se en enda pixel med ögat, oavsett hur nära skärmen man kommer. 
Om vi istället tar en titt på Mi 5S Plus upplösning så finner vi samma Full HD-upplösning som Mi 5S har. Eftersom Mi 5S Plus har en större skärm så innebär det att telefonen får mindre pixlar per tum, då den har 386 stycken istället för 428 som Mi 5S har. Men man kan fortfarande inte se en enda pixel med blotta ögat. 
Skärmkvaliteten upplever jag som mycket god hos båda telefoner. Jag skulle dock hellre sett en AMOLED panel istället för den IPS panel som telefonerna nu fått. Det mest på grund av AMOLED:s överlägsna (mot IPS) svärta. IPS-panelen har dock färger som ser mer realistiska ut, att jämföra med AMOLED-panelen som har andra, ljusare färger som istället blir överdrivet. 
Båda telefoner har riktigt skarpa paneler, och bilden är riktigt fin genom skärmen. Som jag skrivit i ett gäng andra Xiaomi-tester så har många av dessa smartphones haft nog hög upplösning för att man ska kunna se skärmen bra även ute i solljuset, Mi 5S och Mi 5S Plus är inget undantag, då man även här kan tyda det som står på skärmen riktigt bra. 
Jag upplever betraktningsvinklarna hos telefonerna som mycket bra, även från dom snävaste vinklarna. Jag vet däremot (av ren erfarenhet) att det finns dom som inte tycker detsamma. I sådana fall rekommenderar jag att man skaffar en skärmskydd som skärmar av betraktningsvinklarna. 
Xiaomi Mi 5S har en framsida som tas upp av 71% skärm, vilket är relativt lite skärm på en så pass stor yta (att jämföra med konkurrenterna). Att den “bara” har 71% skärm av framsidan beror mycket på fingeravtrycksläsaren placerad under skärmen, då denna knapp är rätt så stor och oval. Xiaomi skulle säkert kunnat få till en större skärm på framsidan genom att placera fingeravtrycksläsaren på enhetens baksida, något som dock är svårt att göra någonting åt nu. 
Om vi istället tar och kollar på Mi 5S Plus framsida så tar skärmen upp 74% av ytan, vilket istället är väldigt mycket mot konkurrenter som brukar ha en siffra på ungefär 72%. Jag misstänker att den stora skillnaden mellan hur mycket yta som tas upp av Mi 5S kontra Mi 5S Plus beror på att Xiaomi valt att placera fingeravtrycksläsare på telefonens baksida. 
Det finns inte många Androidtillverkare som som har knapparna hos sina telefoner placerade utanför skärmen, men Xiaomi är ett av dessa företag som kör med knappar utanför skärmen, på gott och ont. Xiaomi skulle säkert kunna få plats med ännu mer skärm på samma yta om man körde med knapparna placerade på skärmen, men å andra sidan tycker jag det känns som att det känns säkrare att ha knapparna placerade utanför skärmen. Det är väldigt sällan, men ibland händer det att knappar som ska vara på skärmen försvinner och att man tvingas göra en hårdomstart av de telefoner som har dessa typer av knappar. 

 

Processorn och RAM-hanteringen

Xiaomi Mi 5S och Mi 5S Plus är de två första telefonerna i Sverige som skeppas med Qualcomms nylanserade chipset Snapdragon 821. Utöver detta finns telefonerna i olika utföranden. Om vi börjar med att kolla Mi 5S så finns den i en version med 32 GB inbyggt minne med 3 GB RAM, eller en annan variant med 64 GB inbyggt minne med 4 GB RAM (den jag har fått in till labbet). Om vi istället tar en titt på Mi 5S Plus så finns den antingen med 64 GB inbyggt minne med 4 GB RAM (den modell jag fått hem) eller en värre version med 128 GB inbyggt minne och 6 GB RAM. 
Vid vanlig användning så märks det verkligen att telefonerna har det bästa man kan hitta i en telefon idag, då allt verkligen flyger fram. 
Allt ifrån att öppna upp kameran och ta ett kort går riktigt snabbt. Appar som ofta brukar ta tid att öppna på smartphones är grafiktunga spel. Det tar också tid att öppna dessa spel på Mi 5S & Mi 5S Plus, men skillnaden är att det går lite snabbare att öppna dessa spel än med till exempel min OnePlus 3. 
Prestandan hos dagens flaggskepp brukar vara väldigt liknande, då nästan alla smartphones med dagens high-end prestanda (Snapdragon 820) presterar ungefär likadant. Xiaomi Mi 5S & Mi 5S Plus bland de första telefonerna att lanseras med Snapdragon 821, och som 1:an indikerar är det ingen jätteuppgradering från Snapdragon 820. Uppgraderingen innehåller nu bland annat att Mi 5S Plus har en processor som är klockad från 2,15 GHz (Mi 5, Snapdragon 820) till 2,35 GHz i Mi 5S Plus, däremot står Mi 5S fortfarande kvar och tickar på i 2,15 GHz. Jag brukar vanligtvis säga att benchmark inte visar på hur bra en telefon faktiskt presterar vid vanligt användande. Däremot är Mi 5S & Mi 5S Plus de två första telefonerna jag testar med Snapdragon 821, så självklart behövde jag göra prestandatest på telefonerna.  Xiaomi Mi 5S får i benchmarkprogrammet AnTuTu en poäng på 147322 också får känna sig slagen av modeller så som Apples iPhone 7 och 7 Plus. Om vi istället går över till Mi 5S Plus så får telefonen en poäng på 151023 och hamnar därmed strax ovanför Mi 5S, men också under iPhone 7 och 7 Plus. Telefonen som kommer under Mi 5S på AnTuTu listan är OnePlus 3 (Snapdragon 820 med 6 GB RAM) som får en poäng på 140288. Dessa siffror visar verkligen vilken prestandaförbättring fått till med Snapdragon 821 mot sin föregångare.
Jag testade att köra en spelomgång av spelet Asphalt 8. Jag upplevde inte ett endaste litet mikrolagg i någon av telefonerna, och då satt jag och spelade ungefär 30 minuter på varje telefon. När denna tid hade gått så hade båda telefoner blivit ljummet varma, men ingen hade blivit lika het som Xiaomi Mi 5 blev av samma spel. 
Båda telefoner jag fått hem har 4 GB RAM-minne, vilket också innebär att de presterar likadant i RAM-hanteringen. När jag öppnat ett gäng appar och går in i de jag öppnat längst bak så klarar telefonerna av att öppna appen utan att börja om på nytt, precis som jag vill att det ska vara.   
  
Prestandan för Mi 5S Plus och Mi 5S i AnTuTu

Kamerorna 

En av de största skillnaderna mellan telefonerna är att Mi 5S har fått en enkel kamera på baksidan, medan Mi 5S Plus fått dubbla kameror på baksidan. Båda telefoner har också fått en främre kamera på fyra megapixlar. 
Om jag börjar med kamerorna i Mi 5S Plus så har båda dessa en upplösning på 13 megapixlar med en upplösning på 13 megapixlar med ett µm tal på 1.12 µm, vilket gör att Mi 5S Plus också ta bra bilder i mörkret. Ena bakre kameran har en färgsensor, medan den andra kameran har en monokromsensor. Detta betyder att telefonen ska vara bra på att ta svartvita bilder, något den också fixat riktigt bra. Men Mi 5S Plus tar också riktigt skarpa och fina bilder i dagsljus, men också i mer dunkla ljusförhållanden. 
Kameramjukvaran är väldigt enkel att använda sig av, då Xiaomi lagt in alla filter på ett ställe, medan man lagt in mer, traditionella inställningar på en annan plats. Självklart finns det en inställning för ett manuellt läge för de som är mer insatta i fotograferandet, men det finns också ett läge där man kan ställa in slutartid för kameran, vilket har kunnat ge riktigt häftiga bilder. Däremot tycker jag att avtryckaren för att ta ett kort är ganska långsam för att tillhöra ett flaggskepp år 2016. Visst, den är fortfarande snabb, men inte lika snabb som till exempel Samsung Galaxy S7:s avtryckare. Kameramjukvaran ser likadan ut i Mi 5S som den också gör i Mi 5S Plus. 
Om vi istället tar en titt på Xiaomi Mi 5S kamera så har den fått en upplösning på 12 megapixlar, vilket innebär att man sänkt antalet megapixlar från 16 i Mi 5 till 12 i Mi 5S. Mi 5S har fått Sony:s flaggskeppssensor för mobilkameror, nämligen kamerasensorn Sony IMX378 samt att man satt in ett µm tal på 1.55 µm tillsammans med en sensorstorlek på 1/2.3, vilket ska göra att Mi 5S ska ta ännu bättre bilder än Mi 5. Jag tycker, precis som med Mi 5S Plus, att Mi 5S tar riktigt bra och skarpa bilder i både dagsljus och i mer dunkla ljusförhållanden. 
Foto tagit i sämre ljusförhållande
Så här bra kan bilder bli med slutartids-funktionen
Foto tagen i fullt dagsljus
Foto taget i sämre ljusförhållande (samtliga bilder är lånade av Xiaomi)

Övrigt 

Batteriet i Mi 5S har blivit något större från det som satt i Mi 5, då det gått från 3000 mAh till 3200 mAh i Mi 5S. Jag tycker att telefonen har en riktigt bra batteritid, och jag får det lätt att räcka över en hel dags hårt skrivande. 
Om vi istället tar en titt på Xiaomi Mi 5S Plus batteri så har denna pjäs fått ett 3800 mAh stort batteri. Jag tycker jag fick ut bra batteritid med Mi 5S, men jag får ut ännu bättre batteritid med Mi 5S Plus. Jag får ut ungefär 1,5 dagar på en laddning med Mi 5S Plus. 
Båda telefoner använder sig av USB Type C och har stöd för Qualcomms snabbladdningsteknik QuickCharge 3.0, vilket laddar båda telefoner riktigt snabbt. 
Telefonerna kommer båda installerade med Xiaomis MIUI 8, ett system som baseras på Android 6.0 Marshmallow. Det bästa med systemet är att det nu har stöd för svenska som språk, något tidigare versioner av MIUI inte haft.   
Något jag gärna skulle sett hos telefonen är stöd för trådlös laddning, något som dock är tekniskt omöjligt eftersom Xiaomi valt att använda sig av aluminiumbaksidor till telefonerna.  

Sammanfattning

Xiaomi Mi 5S & Mi 5S Plus är helt klart de två bästa telefonerna jag någonsin testat. Skärmen imponerar med sin fina skärpa, kamerorna imponerar på grund av hur bra de kan få till bilder i mörkret, det som mest imponerar på mig är dock telefonernas brutala prestanda! Det finns inte mycket negativt att säga om Mi 5S & Mi 5S Plus.

Xiaomi Mi 5S kostar i skrivande stund 4690 kronor hos Xiaomi, medan Mi 5S Plus kostar 5190 kronor hos samma leverantör. 
+ Bra skärmar. 
+ Grym prestanda! 
+ Bra kameror. 
+ Plats för dubbla SIM-kort. 
– Inte IP-klassade. 

Lämna ett svar